Handla Bitcoin med hävstång

Det är mer populärt än någonsin att köpa och sälja Bitcoin. Att kryptovalutorna har ökat i popularitet bland småspararna är ett faktum. Det finns flera olika orsaker till detta, medias ökade rapportering är en av dem. Om man tar en mer aktiv roll i sina investeringar så är ett alternativ att titta på att handla Bitcoin med hävstång. Det är en metod som känns igen från aktievärlden, där denna form av handel har funnits under lång tid.

Att handla Bitcoin med hävstång – det innebär det

Idag är det populärt att handla med kryptovalutor. Alltfler följer dagligen hur kurserna utvecklar sig. Småspararna väljer att sätta in sparpengarna på ett konto de handlar kryptovaluta ifrån. Trenderna ser likadana ut bland de stora investerarna.

Precis som med andra investeringar så kan man ta en mer eller mindre aktiv roll även när det gäller kryptovalutor. Det finns de som investerar sina sparpengar och sen tänker man inte mer på det. Inte förrän den dagen man ska använda pengarna och säljer av sitt innehav. Det funkar för en del. Men sen finns det de som vill vara mer aktiva än så.

Många som vill vara mer aktiva i sina investeringar väljer att handla Bitcoin med hävstång.
Bitcoin är mer populärt än någonsin Foto: Unsplash.com

Det kan handla om att man köper och säljer lite mer ofta, men även att man har daglig koll på sitt innehav. Det innebär ofta att man vill kunna göra en högre avkastning snabbare också. Det är där många lockas till att handla med hävstång.

Detta innebär det

Att handla med hävstång innebär att man tar lån för att sen investera pengarna i exempelvis Bitcoin. Detta gör man för att ha en större summa att investera i den valuta eller aktie som man valt ut. När man investerar med hävstång så gör man det över kort tid. Man är säker på att en valuta till exempel kommer gå upp inom den närmsta tiden. Man investerar eget kapital och det lånade kapitalet.

Tanken är att när valutan har gått upp så säljer man och gör en vinst. I och med att man lånat en del av kapitalet så kan man göra en högre förtjänst än om man bara hade använt sina existerande tillgångar. Resultatet blir, om allt går som det ska, att man kan betala tillbaka lånet och ändå ha en större vinst än om man inte lånat.

När man tittar på att handla med hävstång så uttrycker man hur mycket lånat kapital som får vara del av investeringen i form av en multiplicerare. Det innebär att den tillåtna ration uttrycks som x10 eller x40.

I praktiken innebär det att om du har 10 000 kronor att investera och hävstången ligger på x10. Då kan du investera, som mest, tio gånger så mycket. Det uttrycker alltså ditt kapital plus det lånade kapitalet. Detta är hårt reglerat av myndigheter på EU-nivå. European Securities and Markets Authourity (ESMA) är det EU-organ som styr över detta i Europa.

Deras regler är tydliga. När det gäller kryptovalutor, till exempel Bitcoin. Då får hävstången vara på högst x2. Det innebär att hälften av det investerade kapitalet måste vara ditt eget kapital.

Riskerna med att handla med hävstång

Att handla med hävstång är ett sätt att öka avkastningen på den investering man gör. Om allt går som det ska, så kommer man ha en fin vinst på den investering i Bitcoin man gjort. En vinst som man sen kan omvandla till pengar.

Men det finns risker med att handla med hävstång också. Dessa risker gäller oavsett vad man investerar med hävstång i. När man investerar så finns det alltid en risk. Det ligger i investeringens natur. En valuta eller en aktie kan oväntat gå ner och om man har en kortsiktig strategi så kan man göra en förlust.

När man handlar med hävstång så är strategin alltid kortsiktig. Det innebär att om en investering inte går som planerat så kan man förlora delar eller hela det investerade beloppet. I praktiken innebär det att man inte får den avkastning som man hoppats på. Men man behöver ändå betala tillbaka de lånade pengarna. Det är där risken med handel av aktier, valutor eller kryptovalutor med hävstång ligger.

Forskningen är tydlig

Samtidigt så säger forskningen att hävstång kan fungera. I en avhandling från Umeå Universitet skriver författaren att det handlar om att lägga sig på rätt nivå. Att när man räknar på sannolikheten så är det större chans att göra en bra avkastning om man lägger hävstången på en lägre nivå. Detta är om man handlar många gånger med hävstång.

I en forskningsrapport från Umeå Universitet utreds riskerna med hävstångshandel.
Forskningen är tydlig kring hävstångshandel

Logiken är att man sprider riskerna och inte tar lika höga risker vid varje investeringstillfälle. Om man exempelvis har en hävstång på x10. Då är riskerna betydligt högre och man kan förlora betydligt mer. Detta till skillnad om man har en lägre hävstång.

För de som investerar med hävstång inom krypto så är det inte tillåtet med en högre hävstång än x2. På så sätt är regleringarna till småspararnas fördel, sett med forskningen som bakgrund.

Var kan man handla med hävstång?

Att handla med hävstång kan man vid de flesta börser i världen. För småsparare så rekommenderar vi eToro. Detta av olika anledningar. Den första är att det är lätt att använda. Det är pedagogiskt upplagt och det finns många funktioner som är viktiga, speciellt om man inte är så van vid att handla med Bitcoin.

Vi tycker att deras demo-läge är otroligt bra för nya investerare. Där kan man testa portalen och göra köp och sälj utan att behöva oroa sig för att göra fel. Fel som i skarpt läge skulle kunna ha lett till att man förlorade pengar.

De har även en enorm kunskapsbank där man kan söka svar på sina frågor. Det dyker ofta upp frågor längs vägen och det är tryggt att veta att svaren bara är ett par musklick bort.

Så fungerar eToro

eToro är, som sagt, lätt att använda. Man genomför hela processen kring handeln med kryptovalutor där. Samtidigt kan man även handla med aktier. Det är alltså möjligt att samla hela sin portfölj med Bitcoin och aktier på en plats.

På eToro kan man sköta hela sin portfölj. Både gällande kryptovalutor och aktier.
eToro är en bra plattform att sköta sin handel via

För att handla med kryptovaluta så behöver man en plånbok, en så kallad wallet. Dessa digitala plånböcker kommer i många utföranden och det kan vara svårt för den som är ny att veta vilken man ska välja. eToro har löst detta genom att integrera sin wallet i sin infrastruktur. För dig som handlar genom eToro så innebär det att du inte behöver registrera dig hos en extern tjänst.

I praktiken så betyder det att man har ett inlogg mindre att komma ihåg. Alltä rsamlat under samma tak hos eToro.

Olika betallösningar

Om man ska handla Bitcoin med hävstång så är det viktigt att det känns tryggt och bekvämt med de betallösningar som erbjuds. eToro är en av de största tjänsterna av den här typen och finns tillgänglig o många länder. Det har varit viktigt för deras framgång att man kan erbjuda betallösningar som alla är nöjda med.

I Sverige har detta betytt att man dels erbjuder kortbetalningar med de stora bankkorten, alltså Visa och Mastercard. Att kunna betala sina investeringar i Bitcoin med Visa eller Mastercard har länge varit efterfrågat. Detta är kort de flesta svenskar har i plånboken.

Man kan även göra sina betalningar med Paypal eller med Klarna. Väljer man detta senare alternativ för att handla Bitcoin så kan man utnyttja hela Klarnas kraftfulla betalalternativ. Antingen betalar man direkt, tar det på faktura eller delar upp betalningarna. Det är precis vad som passar dig bäst som du ska välja. Var dock medveten om att handla på kredit medför extra kostnader.

I detta fallet så tas då krediten för att man ska investera pengarna. Då måste investeringen även täcka kreditkostnaden. Avkastningen blir alltså i slutänden mindre när dessa är betalda.

För vem passar denna investeringsteknik?

Att handla Bitcoin med hävstång passar inte alla småsparare. Om man vill vara mer aktiv i sina investeringar är det dock ett alternativ man kan utforska.

Det är inte alla småsparare som det passar att handla med hävstång.
Handel med hävstång passar inte alla Foto: Unsplash.com

Om man känner att man inte vill lägga fullt så mycket tid som det tar i anspråk. Alternativt inte är bekväm i de risker som är associerade med hävstångshandel. Då ska man avstå. För att handla med hävstång så kräver det först och främst att man även att man är väldigt insatt i marknaden. För att handla med hävstång måste man kunna göra goda framtidsspaningar kring värdeutvecklingen.

Ingen av oss kan se in i framtiden. Men om man har bra information och är påläst så kan man göra mer kvalificerade prognoser som man kan agera utefter. Är man nybörjare så är detta inte en strategi eller teknik man ska börja med. Att ta tid och lära sig om kryptovalutorna och om hur marknaden fungerar är ett viktigt första steg. Detta oavsett hur din framtidsplan för ditt investerande ser ut.

Sammanfattning gällande att handla Bitcoin med hävstång

Sammanfattningsvis kan man konstatera att intresset för handel med kryptovalutor aldrig har varit större. Med det så är det fler och fler småsparare som vill vara mer aktiva när de handlar. Då kan handel med hävstång vara ett alternativ.

Med hävstång ökar man chanserna för en fin avkastning, men samtidigt ökar även riskerna. Det finns fördelar med denna typ av handel och det finns nackdelar.

Fördelarna är bland annat:

  • Ökar möjligheterna till högre avkastning
  • Snabbare handel
  • Passar den som vill vara aktiv i sina investeringar
  • Kan användas på annat än Bitcoin

Bland nackdelarna kan vi se:

  • Inget för nybörjare
  • Kräver stor kunskap för att bli framgångsrik
  • Högre risker

Om man funderar kring att börja handla kryptovaluta med hävstång så är det viktigt att överväga för och nackdelarna. Man ska aldrig ta risker man inte känner sig bekväm med. Man ska heller aldrig investera mer pengar än vad man kan tänka sig förlora. På samma gång är fördelarna många. Den höga avkastningen som man har möjlighet till lockar många.

Lämna en kommentar