Bitcoin mining – att skapa bitcoins 

Bitcoin är en global digital valuta för en digital värld. Bitcoins är öppet för alla och kan skickas mellan personer utan externa mellanhänder. Hur mycket en bitcoin är värd i vanliga pengar kan variera kraftigt från dag till dag. Man kan tänka på det som om det vore guld, då du kan använda det vart som helt och ingen stat eller bank kommer kontrollera utgivningar eller transaktioner.  

Faktum är att du kan skapa bitcoins helt själv på datorn med hjälp av något som kallas mining – en av världens största megatrender i dag. Vi ska reda ut vad det är, hur man använder det och hur mycket man tjänar på bitcoin mining.  

Vad är bitcoin mining?

Bitcoin mining är processen som skapar bitcoins, som utvinns ur så kallade block. Ett block innehåller en viss mängd data som bestäms av storleken på blocket. När man skapar ett block är det viktigt att hitta ett så lågt hashvärde som möjligt, alltså data som är enklare att räkna ut så du hinner räkna ut så många som möjligt under en viss tid.  

Det går ut på att specialtillverkade datorer genomför transaktioner och ser till att de sker på ett säkert sätt genom att lösa matematiska frågor och gräva, som det kallas. Det handlar om att skapa dessa block, och när man uppnått tillräckligt mycket data så skapas ett sådant block. När transaktionen sedan är genomförd får den som startat grävningen en del av transaktionsavgiften som samlas i blocket.  

Att gräva bitcoins

Det krävs mycket datorkraft för att gräva efter bitcoins och för det krävs en specialanpassad hårdvara som laddas ner för en kostnad mellan 10 000 kr och 30 000 kr. Det finns olika program och de flesta fungerar för vanliga datorer från exempelvis Mac eller Windows.  

Eftersom så mycket datorkraft över hela världen tävlar om att skapa block kan det ta väldigt lång tid att skapa ett block, en del hinner inte ens under sin livstid. Därför är det vanligt att gå med i en så kallad mining pool där man gräver bitcoins i grupp, vilket är mycket effektivare. När blocket sedan är färdigt delar man på den totala utdelningen som man lyckats skapa.  

Konkurrensen inom mining blir allt tuffare idag då fler börjar med det och fler blir bättre på det. Med tanke på hur stora utgifterna är för alla som sysslar med mining är det viktigt att veta i förväg att inkomsterna kommer bli större än utgifterna för att det ska bli lönsamt.  

Hur mycket tjänar man på bitcoin mining?  

Hur stora intäkterna blir när man gräver beror på några olika faktorer. Det beror en del på hur mycket bitcoin valutan är värd vilket har stor påverkan på storleken på avkastningen. Vad växelvalutan står i har också att göra med hur mycket vanliga pengar man behöver spendera för att köpa in allt som behövs. Det är heller inte lätt att räkna ut hur stor inkomsten kommer bli då växelkursen varierar så pass mycket.  

Det beror dessutom på hur mycket man är villig att investera i arbetet. Både i pengar i form av en kvalitativ hårdvara och vad det kostar under tiden man gräver, exempelvis kontinuerliga elpriser, samt i energi då grävandet är väldigt energi- och tidskrävande. Inkomsternas storlek beror också på hur snabbt man lyckas skapa så många block som möjligt och hur många som gräver.  

Är man erfaren och har rätt utrustning så kan en bitcoingrävare tjäna 10 000 kr och uppåt varje månad. Det har dock blivit svårare att tjäna pengar på det eftersom konkurrensen ökar. Det kräver en stor mängd tid, energi och pengar men har du koll på marknaden och vet vad som behövs är det långt ifrån omöjligt att lyckas.  

Lämna en kommentar