Erbjuder Handelsbanken kryptovaluta?

Är du intresserad av att handla med kryptovaluta? Då vill du säkerligen veta vilket som är det smidigaste tillvägagångssättet. En av de enklaste lösningarna hade varit att kunna handla och förvara sina mynt hos den bank man är kund hos. Många svenska kryptoinvesterare vänder sig därav till sin bank för att se vad som gäller, vilka riktlinjer de har angående den digitala valutan.

För dig som är kund hos Handelsbanken, och intresserad av krypto, är det såklart av intresse att veta huruvida Handelsbanken erbjuder kryptovaluta eller inte, vad gäller såväl köp som förvaring. Funderar du på att bli kund hos den svenska storbanken kan svaret på frågan vara en viktig faktor att väga in när du ska fatta ditt beslut.

Så ställer sig Handelsbanken till kryptovaluta

Handelsbanken erbjuder inte kryptovaluta i dagsläget. De har heller aldrig erbjudit sina kunder att handla digitala mynt via dem, inte i någon av de många valutor som finns att välja bland i dag.

Detta är inget unikt för just Handelsbanken. Ingen svensk bank erbjuder i dag handel med krypto. På sin hemsida ger Handelsbanken ingen information om varför man beslutat att inte erbjuda kryptohandel till sina kunder. Många andra storbanker har dock valt att motivera det hela, och ofta återkommer nedanstående anledningar.

  • Transparens – I och med att blockkedjeteknologin är relativt anonym blir det svårt för bankerna att uppfylla sina skyldigheter vad gäller att förhindra penningtvätt och andra former av ekonomisk brottslighet.
  • Reglering – Trots att kryptovalutor funnits och varit populära under lång tid står de fortfarande under en vag reglering. Detta kan innebära att konsumentskyddet inte alltid är lika högt som bankerna önskar.
  • Teknik – Att erbjuda handel med krypto kräver stora mängder energi och datorkraft, vilket somliga banker inte har möjlighet att erbjuda i dagsläget.

Inte möjligt att förvara kryptovaluta på Handelsbanken

Det är inte heller möjligt att via Handelsbanken förvara kryptovaluta. Du kan alltså inte köpa mynt på annat håll och sedan föra över dem till ett konto hos dem. Faktum är att banken i dag inte har något som helst direkt samröre med någon av de digitala valutorna.

Vilka är alternativen?

Det finns ingen möjlighet gå direkt via Handelsbanken för kryptovaluta, varken handel eller förvaring, men du kan trots allt använda dig av banken indirekt. Detta i och med att det är möjligt att köpa krypto via banköverföring, och till och med Swish.

Att köpa kryptovaluta med Swish möjliggörs av traditionella nätmäklare som erbjuder den svenska betalningsmetoden som alternativ. Två exempel är BTCSWE och Safello. Dessa tjänster står under tillsyn av Finansinspektionen. Därav krävs att du identifierar dig själv och svarar på några frågor om din kommande handel. Något som höjer säkerhetsnivån.

Liksom hos de svenska bankerna kan du inte förvara dina digitala mynt hos den nätmäklare du handlat av. I stället krävs att du har en så kallad kryptoplånbok, dit valutan förs över efter att du köpt den.

Hur kommer det se ut i framtiden?

Intresset för de digitala valutorna har ökat kraftigt under senare år, och det råder fortfarande vissa oklarheter kring hur samhället ska hantera dem. Det är därför fullt möjligt att förhållningssättet till krypto kommer att genomgå stora förändringar i framtiden.

Exempelvis kan svenska banker som Handelsbanken erbjuda kryptovaluta inom en inte allt för lång tid. Om intresset för krypto fortsätter som det gjort hittills riskerar bankerna att förlora stora marknadsandelar om de vidhåller sin nuvarande inställning till valutorna.

En förändring av detta slag förutsätter dels att den svenska centralbanken ändrar sina regleringar, dels att bankerna gör förändringar i sin verksamhet. Detta då de måste besitta tillräcklig kapacitet för att kunna genomföra transaktionerna. Sannolikt måste även blockkedjeteknologin bli mer transparent, för att aktörerna ska kunna utesluta ekonomisk brottslighet.

Internationellt sett har en förändring redan påbörjats, och kommit relativt långt på vissa håll och kanter. Somliga banker erbjuder nämligen redan handel med krypto. Men i Sverige har man alltså inte hakat på tåget ännu, och det är i dagsläget inte är möjligt att köpa eller förvara digitala mynt hos Handelsbanken.

Lämna en kommentar