Kriptomat Recension 2022 – Allt du behöver veta

Att hitta den perfekta mäklaren för kryptovaluta är aldrig lätt. Kriptomat är relativt ny och har endast funnits i tre år på marknaden. Trots det så sticker den redan ut som ett otroligt seriöst alternativ på den europeiska marknaden. Det här innebär att sidan är reglerad enligt europeisk lag och har säkra betalningsmetoder.

Även kunderna verkar nöjda med deras låga avgifter och hjälpsamma kundtjänst. Sidan kan användas i över åttio olika länder och nedan går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta om Kriptomat.

Kriptomat logotyp

Det här är Kriptomat

Kriptomat är i grunden en börs och en växlingstjänst som du kan använda för att växla vanlig valuta, exempelvis svenska kronor, till kryptovalutor. Ursprungligen är företaget baserat i Estland men tjänsten finns som sagt tillgänglig i över åttio olika länder. Det är med andra ord fritt fram att använda den här i Sverige.

Genom reglering genom EU så är det en tillförlitlig och säker sida att använda för att växla mellan vanlig valuta och olika kryptovalutor.

Det här är i grunden en bra tjänst eftersom det ofta måste göras när du sysslar med krypto och samtidigt så finns det få bra alternativ på marknaden. När man kliver in på sidan känner man direkt att det är ett seriöst företag och att man kan lita på deras tjänster.

Kriptomat erbjuder däremot mer än bara valutaväxling, även om det är det som sidan är känd för. Det går också att växla mellan kryptovalutor om du vill det.

Många andra växlingstjänster fokuserar på att växla mellan traditionell valuta och krypto, medan Kriptomat låter dig växla mellan olika kryptovalutor om du redan äger kryptovalutor sedan tidigare.

Det finns också en tjänst för att investera dina kryptovalutor hos Kriptomat. Det är gratis att starta ett sparkonto på sidan och du får då ett europeiskt sparkonto, men för kryptovalutor. Du kan sedan göra en insättning med kryptovalutor och tjäna på räntan som du får. Samtidigt kan du tjäna pengar om värdet på själva valutan går upp.

Avgifter för att använda sidan

Företaget, Cryptocurrency, Digitala Pengar
bildkälla: pixabay.com

När man utför transaktioner och växlar mellan valutor så finns det alltid avgifter. Det är här du snabbt ser en av fördelarna med Kriptomat, låga avgifter.

Jämfört med många andra plattformar så är det väldigt låga avgifter oavsett vad du ska göra, det du däremot bör titta på är vilken betalningsmetod du ska använda eftersom avgifterna skiljer sig åt.

Om du bara ska köpa eller sälja direkt på sidan så är avgiften 1.45%. Det här gäller alltså om du ska köpa Krypto med Euro, eller sälja Krypto för EUR.

Det här är en låg avgift och innebär att du kan få ut så mycket som möjligt av dina pengar och kryptovalutor.

Avgifterna kan däremot skilja sig beroende på vilken betalningsmetod du använder. Använder du ett kreditkort så är det till exempel 3.45%, plus eventuella avgifter från din kortleverantör, samt extra avgifter som kan tillkomma om du köper för mindre än 100 Euro.

När du använder betalningsmetoder som e-plånböcker, alltså Skrill eller Neteller, är avgiften i stället 5.35%. Med tanke på det så är det alltså bäst att köpa med kreditkort i det här fallet.

När du köper kryptovalutor med en annan kryptovaluta så är det 0% i avgifter, så det är det bästa alternativet men det kräver att du redan är i gång med kryptovalutor.

Det tillkommer inte heller några avgifter när du gör insättningar eller uttag med SEPA. Den enda avgiften du får då är alltså den från din bank, om den tar någon.

Det kan också förekomma när du ska ta ut dina kryptovalutor från sidan. Avgifterna där skiljer sig åt och anges tydligt innan du ska göra ett uttag. Avgiften tas ut i den kryptovaluta som du ska ta ut, så det krävs inga andra pengar på kontot.

Begränsningar

Det finns en del gränser för hur mycket du som användare kan ta ut och sätta in. Den dagliga gränsen för SEPA är 25,000 EUR medan den månatliga är på 200,000 EUR. Den här gränsen gäller för både insättningar och uttag.

För andra betalningsmetoder är den dagliga gränsen 500 EUR och 5000 EUR per månad. Det här gäller alltså betalningsmetoder som Skrill och Neteller.

För uttag och insättningar av kryptovaluta så finns det däremot ingen gräns alls. Du kan alltså ta ut så mycket pengar som du vill per dag eller månad. Det här är en av fördelarna med att använda krypto hos Kriptomat och när du väl är igång så är det den rekommenderade betalningsmetoden, inte minst då det är låga avgifter.

Gränssnitt

Ethereum, Bitcoin, Rippel, Cryptocurrency, Värdet Av
Bildkälla: pixabay.com

Det finns många exempel på bra och dåliga handelsplattformar inom kryptobranschen. Kriptomat hör utan tvekan till en av marknadens bättre alternativ, åtminstone om du vill hålla det enkelt. Gränssnittet är enkelt och ger dig tydlig information om priser, avgifter och dylikt.

Att skapa ett konto tar bara ett par minuter och kräver främst att du anger dina uppgifter till sidan. När du har skapat kontot kan du börja handla. Kraven för att få ha ett konto är låga och det enda egentliga kravet är att du är minst 18 år gammal.

Direkt på startsidan kan du se allt du behöver veta när du är inloggad på ditt konto. Du kan till exempel se alla dina innehav och värdet av dessa, samt hur det har gått sedan du köpt valutorna. Sedan har du en separat sida för plånboken, där du enkelt kan skicka dina valutor när du till exempel ska ta ut pengarna.

På handelssektionen kan du enkelt utföra dina köp. För att komma i gång med ett köp så måste du bara välja valutan, ange hur du vill betala och mängden du vill köpa. Efter det kommer du att tas till sidan för att bekräfta din betalning.

Det som det däremot inte finns mycket av på sidan är djupgående data. Om du är ute efter att göra noga analyser innan du köper något så kommer du att behöva använda en annan sida för att komplettera med statistik och annan data om kryptovalutan du är intresserad av.

Du kan däremot ange ett pris du vill köpa eller sälja en valuta för och sidan kommer då att ge dig en notifikation när så sker. Det här kan hjälpa dig att planera dina köp och sälj om du har ett specifikt prismål.

Kundtjänst

Ibland kan det uppstå frågor när man ska börja med en ny handelsplattform, inte minst om du är ny till det. Det finns en bra och snabb kundtjänst hos Kriptomat som är tillgänglig när du behöver hjälp. Det är däremot ganska sällan det behövs, inte minst då sidan erbjuder en bra hjälpsektion som du kan vända dig till.

Där hittar du svaren på alla vanliga frågor och man har definitivt lagt ned en del tid på att försöka täcka alla ämnesområden som det kan finnas frågor om. Det finns alltså information om allt från kryptovalutor i allmänhet till svar om betalningsmetoder, tekniska frågor och dylikt.

Säkerhet

Om du ska börja handla med kryptovalutor, aktier eller liknande så är det otroligt viktigt att säkerheten är så hög som det bara går. Handelsplattformar, inte minst inom kryptovalutor, är ett populärt mål för hackers eftersom användarna förvara stora summor på sidorna.

Kriptomat har onekligen förstått det och är faktiskt en av de mer professionella sidorna på marknaden. Sidan är bland annat en grundande medlem i International Association for Trusted Blockchain Applications, har licens för att bedriva en finanstjänst genom EU och följer även GDPR.

Sidan är alltså inte bara seriös utan drivs helt lagligt enligt gällande lagar i EU. Det här innebär ett visst lager av säkerhet. För att garantera säkerheten hos själva kryptovalutan som du och andra på sidan lagrar så har man också så kallat ”cold storage”.

Det här innebär att man förvara en del av valutan fysiskt, alltså så att pengarna inte går att komma åt över nätet. Det här gör det svårare för kriminella att komma åt pengarna, eftersom fysisk åtkomst krävs.

Man utför också säkerhetstester och har kryptering för att skydda personuppgifter och förhindra intrång. Kriptomat har gjort mycket för att hålla användarna och pengarna säkra och är noga med att påpeka detta, antagligen till viss del då intrång har skett på andra mindre professionella kryptoplattformar.

Hur är Kriptomat jämfört med andra mäklare?

Det finns många aktörer på marknaden och det kan därför vara intressant att jämföra Kriptomat med andra operatörer och se vilken som är bättre. Vi ska därför jämföra Kriptomat mot sidor som eToro, Binance, Coinbase och Kraken.

Det som är viktigt att tänka på är skillnaden mellan plattformarna. Kriptomat erbjuder en aning annorlunda tjänster om man jämför med de andra sidorna i listan. Det är till exempel bara på Kriptomat som du kan öppna ett sparkonto och börja spara dina pengar i kryptomat.

Det finns däremot olika sätt att spara pengar på hos plattformarna. Det finns därför goda skäl till att ha ett konto på mer än en sida för att få full tillgång till olika kryptotjänster.

Kriptomat mot eToro

eToro har en del fördelar över Kriptomat, inte minst då det är en större plattform med bland annat tre gånger fler mynt än Kriptomat. Sidan är också, precis som Kriptomat, väldigt nybörjarvänlig med ett enkelt gränssnitt som gör det lätt att komma i gång med plattformen.

Något som gör att eToro är rekommenderad över Kriptomat är att sidan har en lägre avgift, i snitt 0.75%. Jämför det här med 1.45% som Kriptomat har så är det lätt att se en del fördelar med eToro.

Det gör däremot inte Kriptomat till en dålig sida. Kriptomat är trots allt helt fokuserade på just kryptovalutor medan eToro är en mer allmän finanssida där du också kan köpa aktier, råvaror, fonder och certifikat. Det kan alltså vara en lite för mångsidig och stor sida om du endast är ute efter att köpa ett par mynt.

Det är inte heller all krypto hos eToro som du faktiskt köper, en del är certifikat och du kan alltså inte flytta dina mynt från sidan. Det kan du däremot alltid göra hos Kriptomat. Utbudet är också mycket större hos Kriptomat som erbjuder 184 mynt medan eToro fokuserar på endast populära och mer kända mynt.

Kriptomat mot Binance

Binance logotyp

Binance är inte en lika tydlig vinnare men det beror mycket på vad som är viktigt för dig. Binance har låga avgifter på 0.02% för köp och handel, definitivt mycket lägre än Kriptomat. Det här betyder att Binance vinner om vi endast tittar på avgifter, en annan situation är det däremot om vi börjar titta på resten av användarupplevelsen. Binance har också sin egen token som ger dig rabatter när du använder den för att handla.

Binance har mycket mer information och ett mer avancerat gränssnitt. Det här innebär att det lätt kan bli för mycket för en nybörjare inom kryptovaluta. Kriptomat är i stället raka motsatsen. Sidan är definitivt ett bra val för just nybörjare som är ute efter ett enkelt gränssnitt.

Det här innebär alltså att Binance vinner gällande avgifter och data, men rekommenderas för erfarna investerare. Kriptomat vinner i stället om du är nybörjare, avgifterna är ändå inte överdrivet höga och bör inte vara ett bekymmer. Kriptomat erbjuder 184 mynt och Binance över 500, en ganska omfattande skillnad.

Supporten på Kriptomat är också mycket bättre och det finns gott om information tillgänglig för användarna. Vidare så kan du få hjälp på svenska vilket också är ett plus. Binance erbjuder inte en jättebra support och förväntar sig ofta att du redan ska kunna en del. Det finns inte heller en svensk kundtjänst.

Det Binance vinner på är däremot antalet mynt. Om storleken på utbudet är viktigt för dig så är det svårt att slå 500+ mynt i utbudet.

Kriptomat mot Coinbase

Coinbase är också ett ganska nybörjarvänligt alternativ och är definitivt ett bra alternativ. Men vid en jämförelse med Kriptomat så är det Kriptomat som vinner.

Till att börja med har Kriptomat en lägre avgift, även om det är en väldigt liten skillnad. Coinbase har 1.49% mot Kriptomats 1.45%. En liten skillnad men i längden kan det leda till en del onödiga utgifter om du använder Coinbase.

Coinbase har inte heller en lika bra kundtjänst som Kriptomat. Huvudmetoden för att kontakta Coinbase är genom mejl, och ofta får du sedan vänta ett tag på att få svar. Hos Kriptomat kan du använda formulär, chatt eller mejl och oftast får du svar ganska snabbt.

Kriptomat mot Kraken

Avgifterna hos Kraken varierar men är ofta lägre än hos Kriptomat. Undantaget för det är när du gör ett direktköp av en kryptovaluta hos Kraken. Då har du en avgift på 1.5%, snäppet högre än Kriptomat alltså.

Kraken är som Binance en lite mer avancerad plattform och har därför mer information och data. Det kan däremot vara en bra sida för den som har en del erfarenhet med kryptohandel.

När man jämför med Kraken är det alltså liknande resultat som med Binance. Kraken är det rekommenderade alternativet om du är en erfaren investerare och är ute efter mycket information och data när du ska köpa krypto. Om du däremot är relativt ny till det här så bör du istället ta Kriptomat. Den har också lägre avgifter i många fall.

Kriptomat mot Bitpanda

Bitpandas logotyp

Avgifterna är lägre hos Kriptomat i vanliga fall eftersom Bitpanda har en avgift på 1.49%. Det är en liten skillnad som egentligen bara har en märkbar effekt när du investerar stora summor. Du kan också få rabatter hos Bitpanda om du använder BEST, deras Bitpanda Ecosystem Token. Det är deras egen kryptovaluta som används endast på deras plattform.

Bitpanda erbjuder 62 mynt men Kriptomat har så många som 184 kryptovalutor. Det här är en enorm skillnad och knappast en som vi bara kan vifta bort.

Kriptomat är också lättare att använda och fokuserar på just kryptovaluta. Bitpanda erbjuder trots allt mer än bara krypto, det finns också aktier och metaller att köpa. Om du är helt ointresserad av sådant så är det bättre att välja en sida som uteslutande fokuserar på krypto.

Båda erbjuder många olika kontaktmetoder och supporten är bra hos båda sidorna. Tidigare har det däremot funnits en del klagomål om att Bitpanda ofta upplever tekniska problem. Men det är inte säkert att det här är ett problem längre då vi inte upplevde några problem på sidan.

Så klarar sig Kriptomat mot sina konkurrenter

Kriptomat är en väldigt ny sida som har mycket att erbjuda. Trots att den bara är ett par år gammal så har man kommit långt och erbjuder en av marknadens mer legitima alternativ. Deras licenser och professionella attityd till kryptovaluta gör att sidan har en enorm potential att fortsätta växa.

För att sammanfatta så vinner Kriptomat när det kommer till nybörjarvänliga plattformar. Med ett enkelt gränssnitt, en bra svensk support och med 184 mynt i utbudet så finns det goda skäl till att välja Kriptomat när du ska handla kryptovalutor.

Det här betyder däremot inte att endast nybörjare ska välja Kriptomat. Vill du hålla det enkelt så är Kriptomat en av de bättre alternativen oavsett hur erfaren du är.

Leave a Comment

Bitcoinkursen