Vem är Satoshi Nakamoto? | Mystiska Grundaren Av Bitcoin

Ett av de största mysteriumet inom Bitcoin eller egentligen hela blockchain världen är vem Satoshi Nakamoto, grundaren av bitcoin egentligen är. Man vet lite om honom. Senast man hörde ifrån honom var 2011, två år efter bitcoin skapades. Men vem är det egentligen?

Satoshi Nakamoto är ett alias till den eller de personer som grundade bitcoin. Det sägs vara en av tre personer, Craig Wright, Dorian Nakamoto och Nick Szabo. Många tror också att alla tre var medverkande i skapandet av bitcoin och har jobbar som ett team. Men ingen vet egentligen vem grundaren är.

Nakamoto är mer än bara själva statusen som grundare av bitcoin, han är viktig för hela nätverkets ekosystem. Han är en typ av filosofisk figur som ofta kommer på tal när man diskuterar bitcoins framtid. Ett exempel är Bitcoin Cash som är en fork av orginalet bitcoin och anses utav grundarna och de som tror på valutan vara Satoshi Nakamoto’s grund vision när han skapade valutan.

Bitcoin-plånböcker associerade med Nakamoto håller 980 000 bitcoin (cirka 529 miljarder kronor i April 2021). Med tanke på att bara 21 miljoner Bitcoin någonsin kommer att brytas, har Nakamotos innehav potential att kraftigt påverka dess pris, om eller när de handlas.

Trots många försök för att avslöja hans identitet har Nakamoto visat sig vara svår att få tag på. Flera personer har föreslagits men ingen har visat sig vara Satoshi Nakamoto utan tvekan. Här är de tre kandidater som omvärlden tror har störsts chans för att vara Satoshi Nakamoto.

Craig Wright

För det mesta har personer som misstänks vara Satoshi Nakamoto nekat påståendet eller varit tysta. Så har inte fallet varit med Craig Wright, en australisk forskare.

I December 2015 skrev Wired Magazine en profil på Wright och hävdade att dem hade ”fått det starkaste beviset hittills på Satoshi Nakamotos sanna identitet.” Artikeln rapporterade om Wrights uttalande via Skype vid årets Bitcoin Investerar konferens i Las Vegas. På frågan om hans referenser hävdade Wright att han var ”lite av allt.” Han listade sina åstadkommanden inom studier, inklusive en magisterexamen i statistik och två doktorsexamen. Han sa också: ”Jag har varit med på allt detta länge … Jag försöker hålla huvudet nere.”

Wireds bevis bestod av referenser till ett ”kryptovalutapapper” på Wrights blogg som dök upp månader innan bitcoins såkallade ”whitepaper” började cirkulera. Dessutom läcktes e-postmeddelanden ut och korrespondens med Wrights advokat. Därefter läcktes utskrifter av möten med advokater och skattemyndigheter citerade honom: ”Jag gjorde mitt bästa för att försöka dölja det faktum att jag har drivit bitcoin sedan 2009. I slutet av detta tror jag att halva världen kommer att veta om det.”

Dessa påståenden hamnade väldigt tätt inpå i tvivel. Wired följde upp sin rapport för att notera flera inkonsekvenser i Wrights berättelse. Blogginläggen verkade till exempel vara tillbakadaterade. Bevis föreslog också att offentliga krypteringsnycklar kopplade till Satoshi Nakamoto också var återdaterade. mot Wright och kallade honom offentligt för en bedragare.

Men Wright är fortfarande oberörd av kritiken och har använt uppmärksamheten i media för att ta an sig en framträdande roll inom kryptocommunityt. Han ledde en så kallad ”fork” med Bitcoin Cash och bildade Bitcoin SV. Han är också chefsvetenskaplig chef på nChain, ett blockchain-lösningsföretag som betjänar företagskunder.

Dorian Nakamoto

Detta är förmodligen det mest uppmärksammade försöket att avslöja vem som är Satoshi Nakamoto. Newsweek i mars 2014 identifierade Dorian Nakamoto som valutas skapare. Offentliggörandet av artikeln orsakade kaos i krypto- och blockchain samhället, eftersom det var första gången en vanlig nyhetskälla hade försökt att avslöja sig identiteten till bitcoin-skaparen.

Newsweek sa att det fanns flera likheter mellan Dorian Nakamoto och Satoshi Nakamoto.

Till exempel hade båda liberala benägenheter och en japansk anslutning. (Dorian, som tog sin examen i fysik från California Polytechnic och arbetade med försvarsprojekt, är japansk-amerikansk). Artikelns skribent hävdade också att Nakamoto sa att han ”inte längre” var involverad i bitcoin och att han hade ”överlämnat det” till andra människor.

Dorian hävdade senare att han hade missförstått frågan och inte alls hade något med bitcoin att göra.

Tidningens största misstag var att publicera ett fotografi av Nakamotos hem. En kortfattad bildsökning kan lätt avslöja dess plats. Medan många inte trodde att Dorian Nakamoto var bitcoin grundare, var krypto communityt förskräckt över att hans integritet hade kränkts.

Dorian gick inte tomhänt från all denna publicitet och ”kränkning av privatliv”. En online kampanj startades och samlade ihop 100 bitcoin åt Dorian som ”tack” från krypto samhället. Självklart var detta långt innan kryptokursen var så hög som den är idag.

Nick Szabo

Nick Szabo är datoringenjör och juridisk forskare. Han krediteras för att vara banbrytande för begreppet smarta kontrakt i en uppsats från 1996. Under 2008 konceptualiserade han en decentraliserad valuta som han kallade Bit Gold, en föregångare till bitcoin. Han beskrev Bit Gold som ”ett protokoll där oförglömliga dyra bitar kunde skapas online med minimalt beroende av betrodda tredje parter.” och validera transaktioner.

Författaren Dominic Frisby försöker få fram att Nick Szabo är Satoshi Nakamoto i sin bok, Bitcoin: The Future of Money? Frisby rådfrågade en stylometriksexpert som drog slutsatsen att Szabos skrivstil liknade kända skrifter från Satoshi. En annan ledtråd är att både Szabo och Satoshi referensekonom Carl Menger. Dessutom fick Frisby veta att Szabo hade arbetat för DigiCash, ett tidigt försök att få kryptografi till digitala betalningar. Författarens ögon tyder på att Nick Szabo är Satoshi Nakamoto.

Leave a Comment

Bitcoinkursen