Från isen till finansvärlden – det här är Nicolai Chamizo

Det finns få som kan säga att de har varit professionella spelare inom både ishockey och finansvärlden. Dessa två miljöer är sällan i samröre med varandra, men för medgrundaren av Incore Invest – Nicolai Chamizo, tillhör båda meritlistan.

En karriär med två ansikten. Så skulle man kunna beskriva Nicolai Chamizos CV. Numera är han CEO för investmentbolaget Incore Invest, som han var med och grundade i juni 2021, men för att få hela bilden av honom måste vi backa bandet till början av 00-talet.

På den tiden var han nämligen en lovande ishockeyspelare som klättrade upp genom ungdomsleden i Malmö Redhawks för att sedan representera flera klubbar i Division 1. Bland annat spelade Chamizo professionellt för IK Pantern, Kristianstads IK och Väsby IK.

Vid sidan av träningarna och matcherna började Chamizo bygga upp ett intresse för finans och valde i och med det att studera på Stockholms universitet. Samtidigt fortsatte ishockeykarriären, men i takt med att finansvärlden upptog mer tid fick sporten till slut ställas åt sidan. Under sina sista år på universitet spelade Chamizo ett fåtal matcher för Järna SK innan han till slut sa hejdå till ishockeyn.

Efter studierna började Chamizo jobba på Handelsbanken som först private advisor och sedan corporate advisor. I takt med att han hjälpte företag att hitta rätta finansiell väg framåt växte en entreprenör fram. I slutet av 2016 beslutade han sig för att starta sitt första investmentbolag: A Group of Friends.

Chamizo har under sin resa mot i dag suttit i styrelsen hos bland annat Hero Gaming, Investoo Group och Push Gaming. Under 2019 var han med och grundade spelföretaget Rhino Entertainment Group och Brite, en fintech-utmanare till både företag som Klarna och aktörer i kryptovärlden. Mycket har hänt sedan de sista skären på isen.

Incore Invest – Ett nytt kapitel

Nästa stora kliv i karriären kom sommaren 2021. Då inleddes det kapitel som Nicolai Chamizo fortfarande är i färd med ett skriva. Det var nämligen då som han var med och grundade investmentbolaget Incore Invest.

Medgrundarna i Incore Invest är en minst sagt välmeriterad lista individer. Magnus Mivér har tidigare varit partner på ABG Sundal Collier, Lena Hackelöer grundade tidigare nämnda Brite, Martin Larsson är tidigare partner på Stella Capital Advisors och Jonas Mårtensson är än i dag CEO för det gigantiska spelföretaget Mojang, kända för succéspelet Minecraft.

Tillsammans med Mivér, Hackelöer, Larsson och Mårtensson fullbordar Chamizo den välrenommerade kvartetten. Den före detta ishockeyspelaren leder verksamheten i rollen som CEO, med backning från veteranerna.

I dag har Incore Invest fyra portföljbolag: Brite, Mynt, SAVR och Kameo. Än är man inte klara med sina investeringar och målet är att hitta nästa enhörning. 190 miljoner har investerats i de fyra bolagen och man har 110 miljoner kvar som letar efter ett eller flera hem.

Till Breakit säger Chamizo:

”Vi tittar framför allt på tillväxt-case där det finns en bevisad affärsmodell, där man inom en ganska snar framtid skulle kunna ställa om till lönsamhet. Det är väldigt viktigt att man har den möjligheten för att vara attraktiv för investerare. Vad gäller branscher är det framför allt fintech och specifikt B2B-segmentet inom finans vi tittar på.”

Vad som blir nästa investering återstår att se. Incore Invest har några bjässar som ser till att bolaget har kapital att rör sig med – bland annat grundarna till Happy Socks samt Rune Anderssons son Johan Andersson.

Kapitlet om Incore Invest är långt ifrån färdigskrivet. Skridskorna är sedan länge lagda på hyllan och det sista professionella slagskottet har skjutits. Nicolai Chamizo är dock fortfarande en spelare, men på ett helt annat sätt än vad många trodde att han skulle bli.