Köpa Cardano Avanza – Hur fungerar det?

Cardano (ADA) är en av de mest populära kryptovalutorna på marknaden. För svenskar finns i dag möjlighet att köpa Cardano Avanza, något som är såväl smidigt som säkert. Du kan dock inte handla krypto direkt via nätmäklaren, utan måste gå via certifikat med valutan som underliggande tillgång.

Kryptovalutorna får allt större medial uppmärksamhet. Och i takt med den ökade uppmärksamheten blir allt fler personer intresserade av att investera. Marknaden är i dag fylld av olika kryptovalutor och det kan vara svårt att veta vilken som passar en själv bäst, och vilken som är enklast att köpa. Ett av de investeringsobjekt som drar många blickar till sig är Cardano – en av de största kryptovalutorna i dag.

Valutan stod för en stark tillväxt år 2021, vilket resulterade i att fler lockades av att investera i objektet. Intresset har därtill fått sig en boost sedan det blev möjligt att köpa Cardano Avanza. Men hur gör man för att investera? Och var bör man tänka på innan man gör det? Det, och mer, går vi igenom i den här artikeln.

Vad är Cardano?

Låt oss först och främst förklara vad Cardano är för något. Många tror att Cardano är en kryptovaluta i sig, men faktum är att detta är namnet på en blockkedjeplattform. Plattformen används för att hantera smarta kontrakt och digitala tillgångar, och valutan som driver plattformen heter ADA.

Denna tredje generations blockkedja fokuserar mycket på att erbjuda hög nivå av användarvänlighet och säkerhet. Dessutom satsar man på att lösa de skalbarhetsproblem som finns hos vissa andra generationens blockkedjor.

Plattformen och valutan kom till världen år 2015, och efter en relativt trög start har de fått sitt stora genombrott på senare år. Under 2021 gick valutan från att vara värd 1,44 kr till att nå en högsta notering om 24,52 kr.

Bolaget som står bakom och utvecklar tekniken heter Input Output Hongkong (IOHK) – ett företag som grundades av Charles Hoskinson. Hoskinson är ett väletablerat namn inom kryptovärlden, inte minst är han känd för att ha grundat en annan populär kryptoplattform, nämligen Ethereum.

Kan man köpa Cardano Avanza?

I dag finns mängder av kryptobörser och kryptoväxlare där man kan köpa Cardano. Bland svenska investerare är det vanligt att man vill vända sig till en svensk aktör, då det innebär en ökad upplevd säkerhet.

Därför kom det för många som ett glädjebesked när det år 2021 blev möjligt att köpa Cardano Avanza. Detta är en av de mest använda nätmäklarna i Sverige, som erbjuder såväl god användarvänlighet som hög säkerhet.

Certifikat med kryptovaluta som underliggande tillgång

Att köpa Cardano Avanza går dock inte till på samma sätt som om du vänder dig till en traditionell kryptobörs. Hos dessa kan du köpa valutan och de kan tillhandahålla dina tillgångar till dess att du tar ut dem till din kryptoplånbok.

Avanza, som är en nätmäklare snarare än en kryptobörs eller -växlare, erbjuder inte direkt handel med kryptovalutor, Cardano (ADA) inkluderat. I stället kan man här köpa kryptovaluta via certifikat. Detta innebär att du kan köpa kryptotillgångar via traditionella investeringskonton, såsom ISK. Således äger du inte valutan, alltså själva ”mynten”, men certifikatet följer valutans prisutveckling.

Att köpa certifikat med kryptovaluta som underliggande tillgång går under värdepappersregleringen, vilket innebär ytterligare skillnader gentemot hur det fungerar när man vänder sig till en kryptobörs.

Bland annat kan du endast köpa eller sälja certifikat under börsens öppettider. Hos en kryptobörs kan du hantera dina tillgångar dygnet runt. Detta innebär att det kan ta tid innan du kan vidta lämplig åtgärd i det fall något händer på marknaden under kvällar, nätter eller helger.

Så gör du för att köpa Cardano (ADA) hos Avanza

Om du vill köpa Cardano via den svenska nätmäklaren måste du först skapa ett konto på deras webbplats eller i appen. Det går snabbt och enkelt att öppna ett konto genom att följa instruktionerna på hemsidan. När du har skapat ditt konto kan du sätta in pengar genom exempelvis banköverföring eller att använda betalningsmetoder som Swish.

När du har pengar på ditt konto kan du börja handla certifikat med kryptovaluta som underliggande tillgång. Utöver Cardano erbjuds en lång rad andra certifikat, däribland följande:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Bitcoin Cash
  • Litecoin
  • Terra

Att tänka på innan du investerar

Att handla med kryptovalutor innebär, liksom alla investeringar, alltid en risk. Det är viktigt att vara medveten om att risken vid kryptohandel kan vara särskilt stor, då valutorna är mycket volatila. Deras värde kan alltså gå upp och ner mycket snabbt, och Cardano är inget undantag.

Om du vill handla med valutan är det viktigt att du är medveten om riskerna och att du följer god säkerhetspraxis. Det är också viktigt att du har en bra förståelse för marknaden och att du endast investerar pengar du har råd att förlora.

Lämna en kommentar