Bitcoin Avanza och kryptomarknaden

Är du nyfiken på Bitcoin? Du är inte ensam. Intresset för kryptovalutor har ökat de senaste åren, i takt med att värdet har ökat. Bitcoin lanserades år 2009, men då var kryptovalutan i stort sett värdelös. Om du har koll på börsen vet du att det verkligen har förändrats under åren. I början steg den digitala valutan mycket långsamt i värde och år 2010 köptes två pizzor för 10 000 Bitcoin. I november år 2021 var däremot en Bitcoin värd över 600 000 svenska kronor. Något som visar på en minst sagt imponerande resa som verkligen banat väg för fler sorters kryptovalutor. 

Köpa Bitcoin Avanza?

Idag är Bitcoin och vissa andra kryptovalutor erkända betalmedel hos flera banker och butiker. Under en period tog bilmärket Tesla emot betalningar i Bitcoin. Det är med andra ord ingen liten obskyr och värdelös hittepå-valuta längre. 

Men hur ser det ut på den svenska marknaden? Kan du exempelvis köpa Bitcoin hos Avanza? Svaret är inte så enkelt och rättframt som man kanske förväntar sig. Både ja och nej, kan man säga. Avanza erbjuder inte handel med kryptovalutor direkt, men har certifikat från flera utgivare. 

Avanza erbjuder certifikat från utgivare som har kryptovaluta som underliggande. Bland annat:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Terra
  • Polkadot
  • Avalanche m.fl.
  •  

En spännande marknad

Många hoppas givetvis på att kunna investera i en liten kryptovaluta som sedan exploderar i värde. Det finns även många som jobbar hårt på att få diverse valutor att öka i värde. En klassisk internet-meme har blivit till skojvalutan Dogecoin, som idag är värd cirka 80 svenska öre. Det verkar således inte bli någon stor hit, som det ser ut nu. 

Kanske minns du även kalabaliken kring GameStop, vilket också började som ett slags skämt på diverse internetforum. Aktien blev så upphaussad att den var värd över 400 dollar, det vill säga cirka 4000 svenska kronor. Idag är värdet cirka 200 svenska kronor. Kanske har Dogecoin en chans ändå?

Många kryptovalutor har dock lyckats klättra sig upp till ett rimligt värde. Ethereum, som det finns certifikat för hos Avanza, är idag värt cirka 16 000 kronor. 

Avanza

Om du har försökt att köpa Bitcoin hos Avanza vet du att du möts av flera olika frågor när du för första gången köper ett certifikat. Frågorna är till för att banken ska försäkra sig om att du vet vad du ger dig in på. Bitcoincertifikat är inte lika stabila som många andra värdepapper eller aktier, eftersom kryptovärdet svänger mycket fort. Kryptovalutor är mycket volatila och beroende av marknaden. 

Om du vill äga Bitcoin är Avanza ett bra alternativ, eftersom det är en seriös bank med över en miljon kunder. Många köper dock inte en hel Bitcoin, eftersom det skulle kosta drygt 200 000 kronor. Du kan i stället köpa mindre delar av en Bitcoin, så kallade microbitcoin eller millibitcoin. Då äger du alltså en liten bit och betalar därefter. Avanza har certifikat från flera olika utgivare som har krypto som underliggare. Du kan således välja den utgivare som känns bäst för dig, samtidigt som du investerar i en lagom stor bit av en kryptovaluta. 

Sammanfattning

Det finns flera olika kryptovalutor där den mest kända, och mest värdefulla, är Bitcoin. Du kan köpa certifikat för Bitcoin hos Avanza. Tänk på att kryptovalutor är mycket rörliga och svänger kraftigt. Det kan vara bra att ha is i magen när du handlar med kryptocertifikat, oavsett om du köper dem via Avanza eller någon annanstans. 

Om du främst är ute efter ett säkert och långsiktigt sparande kan det vara värt att se dig om efter något annat än just krypto. 

Lämna en kommentar