The Great Reset – Vad är det och hur påstås det påverka Bitcoin?

Det sprids många teorier om hur ”The Great Reset”, eller svenska ”Den stora återställningen” kommer påverka människors liv framöver. Det menas bland annat att samhället kan bli alltmer centraliserat, vilket kan få fler att söka sig till de decentraliserade kryptovalutorna. Men hur mycket sanning finns det egentligen i påståendena?

Fenomenet ”The Great Reset”, på svenska kallat ”Den stora återställningen” är vida omtalat. Uttrycket har existerat sedan länge, men fick ett stort genomslag år 2020 då World Economic Forum (WEF) adresserade att Covid-pandemin ger en möjlighet att återställa, eller starta om, den globala ekonomin.

WEF är en internationell, icke-statlig organisation som har som mål att engagera företag, politiker och andra samhällsledare i samhällsagendor. Organisationens grundare, Klaus Schwab, bjuder årligen in makthavande beslutsfattare till ett möte i Davos, och det var inför 2021 års möte som den stora återställningen kom på tal.

Vad är The Great Reset?

I juni 2020 lanserade WEF med Klaus Schwab i spetsen, tillsammans med dåvarande prins Charles, en video som presenterar organisationens återhämtningsplan. Detta som ett sätt att marknadsföra det kommande mötet, som skulle handla om samma tema.

Planen, som alltså går under namnet The Great Reset och på svenska Den stora återställningen, syftar huvudsakligen till att underlätta återuppbyggnaden av samhället efter den kris som pandemin utlöste. Detta genom att implementera processer som prioriterar hållbar utveckling. Planen tar inte bara rena finansiella faktorer i beaktning, utan omfattar även sätt att gynna teknikutvecklingen samt att motverka klimatförändringarna.

Klaus Schwab säger själv att pandemin inneburit ett fönster av möjlighet att reflektera kring, ombilda och återställa vår värld, i syfte att skapa en mer hälsosam, rättvis och välmående framtid. Många anklagar WEF för att vara otydliga kring hur återställningen ska gå till i praktiken, men det finns trots allt vissa konkreta punkter att ta med sig.

Intressentekonomi en huvudpunkt i återställningen

En av nyckelpunkterna i WEF:s stora återställningsplan heter ”stakeholder capitalism”. På svenska kan detta översättas till intressentekonomi. WEF:s video var långt ifrån omvärldens första möte med begreppet och konceptet. Faktum är att just Schwab har talat om intressentekonomi i lång tid – redan år 1971 behandlar han det i en publicering han gjorde som student.

Intressentekonomi är ett koncept där företag inte enbart fokuserar på tillväxt för tillväxtens skull, och inte enbart håller aktieägarnas bästa i åtanke. I stället är företagen primärt måna om att tjäna sina intressenters intressen. I gruppen intressenter inkluderas allt från kunder och leverantörer till samhället i stort. Företagen ska alltså skapa ett långsiktigt värde för sin omvärld, snarare än att maximera den kortsiktiga vinsten på bekostnad av utomstående intressenter.

WEF menar att det finns ett akut behov av att globala intressenter samarbetar för att hantera de ekonomiska konsekvenser som uppstod ur pandemin. Organisationen anser att intressentekonomin kan genomföras i praktiken genom en rad samarbeten mellan intressenter som sammanför såväl den privata sektorn som regeringar.

Har gett upphov till grundlösa konspirationsteorier

Mycket pekar på att ett genomförande av The Great Reset, kommer innebära att företag ges mer makt att påverka samhället till det bättre. Men trots det finns många som oroar sig för att återhämtningsplanen innebär att man bygger upp en stor världsregering som styr människors liv på detaljnivå. Denna oro är källan till en lång rad konspirationsteorier.

Bland de vildaste konspirationsteorierna hittar vi de som menar att pandemin var en del i WEF:s plan – en bluff för att kunna bryta ner världsekonomin och låta den påstådda socialistiska världsregeringen bygga upp den igen.

Det menas därtill att pandemin gav möjlighet att spruta in mikrochip i människor via vaccin. På så sätt skulle staterna ges möjlighet att kontrollera de förslavade invånarna. Samtliga ovan nämnda teorier är kraftigt konspiratoriska och saknar grund.

Så påverkas Bitcoin av återställningen – enligt konspirationen

Fenomenet Den stora återställningen, och alla konspirationsteorier svärmar runt det, har spridit sig över stora delar av världen och över flertalet marknader. Det har till och med nått in i kryptovärlden.

Anledningen till att flertalet kryptoinvesterare hajat till är att teorierna påstår att återställningen kommer leda till en mer centraliserad värld. Något som står i bjärt kontrast till tanken bakom de decentraliserade kryptovalutorna.

Det hela grundar sig i att centralbanker undersöker möjligheterna att ge ut egna digitala mynt, så kallade CBDC (Central Bank Digital Currency). Detta skulle ge bankerna ett än större inflytande över världens finanser.

Allt tal om CBDC har resulterat i oro bland många – en oro som kan leda till att fler söker sig till kryptobörseroch kryptovalutor som Bitcoin för att undvika att hamna i statens grepp. Kryptovalutor såsom Bitcoin använder sig ju, som bekant, av blockkedjeteknik, som inte kontrolleras av någon stat.

Att använda sig av kryptovalutor och blockkedjeteknik innebär att man kan ha full kontroll över sina egna tillgångar och transaktioner. Detta är något som värderas högt bland många som oroar sig för en påstådd världsregerings inflytande efter att en eventuell stor återställning genomförts.

WEF uppmuntrar till faktabaserad debatt

De många frågorna och konspirationsteorierna kring Den stora återställningen har nått fram till WEF. I ett uttalande säger organisationen att konspirationsteorier ersätter förnuft med fantasi. De visar dock förståelse för att många har frågor kring återställningsplanen, och uppmuntrar till faktabaserad debatt.

Lämna en kommentar