Dogecoin kurs, historia och utveckling

Antalet kryptovalutor är i dag mer än många, och en av de mer omtalade är Dogecoin (DOGE). Detta trots att myntet är långt ifrån att vara ett av de mest värdefulla på kryptomarknaden. Varför är valutan så populär? Och hur har Dogecoin kurs utvecklats genom åren? Svaren går vi igenom nedan.

En lättsam kryptovaluta baserad på ett meme

Dogecoin kom till världen den 6 december 2013. Bakom valutan står skaparna Billy Markus och Jackson Palmer – två programmerare som ville skapa ett roligt och lättsamt alternativ till de mer ”allvarliga” kryptovalutorna, såsom Bitcoin.

Markus och Palmers arbetsnamn för sitt mynt, som tekniskt baseras på den framgångsrika valutan Litecoin, var ”Bells”. Man ville göra sin valuta populär genom att investerarna enkelt skulle kunna känna igen den, vilket är en av anledningarna till att man valde att hämta inspiration från det populära spelet Animal Crossing.

Tidigt i processen fick de två skaparna ett tips via Twitter: att basera sin valuta på den populära internet-memen “doge”. Memen visar en bild av en Shiba-hund med text i ett enkelt typsnitt, och har gett upphov till många internetskämt. Markus och Palmer verkar ha uppskattat tipset, då de kort därpå köpte domänen www.dogecoin.com.

Trots att Dogecoin ursprungligen var tänkt att vara något av en skämtsam valuta har den blivit populär bland en lång rad kryptoentusiaster och användare, som uppskattar valutans lättsamma och avslappnade inställning.

Dogecoin kurs SEK – så har den utvecklats genom åren

När denna kryptovaluta först lanserades drog den snabbt till sig uppmärksamhet. På bara några veckor hade Dogecoin kurs i dollar ökat med nära 300 procent – från 0,00026 till 0,00099 USD. I dagens valutakurs motsvarar detta en ökning från ungefär 0,0028 till 0,011 SEK.

Under de kommande åren gick valutakursen både upp och ner, men inte i särskilt stora omfång. Grafen var mer eller mindre horisontell, fram till början av 2021. Det var nämligen vid denna tidpunkt som Markus och Palmers kryptovaluta fick sitt stora genomslag bland investerarna.

Mellan den 22 januari och 12 februari 2021 gick Dogecoin kurs SEK från 0,069 till 0,55. Denna ökning var dock inget mot vad som komma skulle i april. På en knapp månad ökade valutans värde från 0,54 till 5,29 SEK, vilket innebar en ökning om nära 980 procent. Vid tidpunkten var DOGE den fjärde högst värderade kryptovalutan på marknaden.

Snabb uppgång – snabb nedgång

Det dröjde dock mindre än en månad innan valutans kurs föll tillbaka kraftigt, till 2,50 SEK. Vid denna tidpunkt drabbades även många andra kryptovalutor av kraftiga nedgångar, vilket tydliggörs inte minst genom att titta på Bitcoins historik.

Efter nedgången har kursen för DOGE gått både upp och ner, men den generella trenden har pekat nedåt. I slutet av 2022 och början av 2023 har kursen många gånger legat på strax under en svensk krona.

Elon Musk en av anledningarna bakom uppgången

Vilka var faktorerna bakom Dogecoin kurs stora uppgång i april 2021? Sanningen är att det finns många, men av de stora består i Elon Musk. Det var nämligen i början av samma år som Tesla-vd:n visade stor uppskattning för valutan via sitt Twitter-konto.

Musks tweet gav stor uppmärksamhet till kryptovalutan, vilket ledde till att fler investerade och att kursen steg. När Musk sedan gästade tv-programmet Saturday Night Live, där han benämnde kryptovalutan som ett ”hustle” sjönk kursen igen.

Hela historien har något av en bitter eftersmak. Detta då ett flertal investerare under 2022 valde att rikta en stämningsansökan mot Musk, där Tesla-vd:n anklagas för att ha drivit upp priset på valutan under en tvåårsperiod för att sedan låta den krascha.

Starkt fäste på kryptomarknaden

Trots att Markus och Palmers kryptovaluta ofta benämns som en ”skämtvaluta”, och att den genomgått en rad skakiga perioder, bedöms den av många fortsatt vara en valuta att räkna med.

I dag kan DOGE användas i många olika sammanhang. Bland annat fungerar den som dricks till innehållsskapare på sociala medier som Twitter och Reddit. Valutan har ett starkt fäste på kryptomarknaden och kan köpas via en lång rad kryptobörser.

Lämna en kommentar